Història i característiques de l’Äran

L’Äran va ser construït l’any 1903 a Viken, al sud-oest de Suècia, pel mestre d’aixa A. Olsson, de Heiselborg.  El buc es va fer amb  fusta d’avet i quadernes de roure; 23’5 metres d’eslora, 6’2 de  màniga, 2’82 de calat i pesa 68 tones.

El 1933 Nils Jönsson, que era el timoner del vaixell, i el seu germà  Henry Efraim el van comprar i el van transportar fins a l’illa  d’Öresund. Durant els anys 50 va canviar de propietaris diverses vegades, fins que se’n va fer càrrec el mestre d’aixa Janne Karlsson, que el va portar a Estocolm, on va ser reconstruït de dalt a baix. Va ser a la capital sueca on el vaixell va adoptar el nom de la seva  nova residència: Ärand of Stockholm. Durant molts anys l’Äran va transportar mercaderies diverses entre  els països del Mar Bàltic i el Mar del Nord, entre elles botes  d’arengades, que es canviaven per peix salat per exportar-lo a la  península Ibèrica, on es proveïen de sal i vi.

A finals de la dècada dels anys 20 del segle passat, se li va instal·lar el primer motor, que tenia 30 cavalls. L’any 1932 se li va  canviar l’arboradura de quetx per la de goleta. El 2006 és comprat per l’empresa “Veles e Vents” i l’estiu de 2007  el traslladen d’Estocolm a Barcelona.

Després de passar uns mesos a Roses, es trasllada a les Drassanes Alfacs (Sant Carles de la Ràpita), on s’hi realitzen diverses feines  de reparació.

El 2020 la companyia World Sailing Experience adquireix l’embarcació amb l’objectiu que a partir de la primavera del 2021 l’Äran, des del Port de Palamós, sigui el buc per tots els apassionats del mar i la navegació.

T'agrada aquest article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest